Унгария стана първата държава от ЕС, която получи китайската ваксина срещу

...
Унгария стана първата държава от ЕС, която получи китайската ваксина срещу
Коментари Харесай

Унгария - първата страна от ЕС с китайска ваксина

 Унгария стана първата страна от Европейски Съюз, която получи китайската ваксина против коронавирус Sinopharm, откакто първичната партида от 550 000 дози дойде в Будапеща, заяви държавното управление. 

Ваксините, които са задоволително, с цел да защитят 275 000 души против COVID-19, дойдоха на борда на маджарски държавен аероплан, който отпътува за Пекин в понеделник и се прибра у дома по обяд във вторник, оповестиха от БГНЕС. 

" Това е значим ден за Унгария, " сподели на летището Тамаш Менчер, държавен секретар по външните работи в кабинета на премиера Виктор Орбан. " Опитваме се да спасим живота и да поддържаме стопанската система ", съобщи той. 

Правителството на Орбан разгласи в края на предишния месец, че е поръчало общо пет милиона дози Sinopharm. Унгарският фармацевтичен орган утвърди имунизацията, само че тя не може да се ползва, до момента в който не получи зелена светлина от Националния център за публично здраве (NNK), който съобщи, че към момента би трябвало да организира проби. 

Унгария беше първа в Европейски Съюз и при започването на имунизиране с съветската ваксина " Спутник V ", за която е открито, че е 91,6% ефикасна против симптоматични случаи на COVID-19. Орбан съобщи предишния петък, че в случай че Унгария също може да стартира да употребява имунизацията Sinopharm в близко бъдеще, повече от 2,5 милиона души могат да бъдат имунизирани до Великден. 

Премиерът неведнъж подлага на критика разрешаването на Брюксел и снабдяването с ваксини като прекомерно постепенно - рецензия, която той повтори в петък. 

" Всеки ден, който прекарваме в очакване на Брюксел, бихме губили по 100 маджарски живота, " сподели Орбан. " Защо би трябвало да мислим, че европейските специалисти са по-умни от нас “ попита той и добави, че се доверява повече на маджарски експерти, в сравнение с тези в Брюксел. 

Европейската организация по лекарствата (EMA) е под напън да утвърди допустимо най-бързо новите коронавирусни ваксини, защото 27-те държави-членки на Европейски Съюз се борят със закъснение на доставката и дефицит на доставки при трите най-важни ваксини, позволени в Европейски Съюз - Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca-Оксфорд.

Междувременно съседът на Унгария, която не е членка на Европейски Съюз -  Сърбия, също употребява имунизациите на Китай и Русия и изпревари Европейски Съюз с темповете на своята стратегия за имунизация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР